IKLAN BERBAYAR

 Banner

iklan berbayar

Tuesday, April 24, 2012

PELANCONGAN:-GUNUNG LEDANGGunung Ledang (juga dikenali sebagai Mount Ophir) merupakan sebuah gunungyang terdapat di daerah Ledang, negeri Johor Darul TakzimMalaysia. Terletak berdekatan dengan sebuah pekan kecil iaitu Asahan, Melaka. Dengan ketinggian 1,276meter [1], Gunung Ledang merupakan gunung yang tertinggi di selatan Semenanjung Malaysia. Jika berada di atas gunung ini pada hari yang cerah, seseorang boleh melihat Selat Melaka dan SumateraIndonesia dengan jelas.

Gunung Ledang dipercayai sebagai salah satu dari hutan yang sangat kaya denganspesies tumbuhan yang sukar ditemui di mana-mana tempat di dunia ini. Ia mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit dan hutan Dipterokarp Atas. Di puncak gunung ini terdapat stesen pemancar TV dan radio. stesen pemancar di sini dikhususkan bagi penduduk di Utara Johor dan Melaka. Bagi TV RTM stesen pemancar Gunung Ledang dikhususkan kepada penduduk di daerah Kluang, Batu Pahat,Muar, Ledang di Johor dan daerah Jasin, Melaka. Bagi kawasan lain di Melaka siaran TV RTM menerima pancaran dari Gunung Tampin. Bagi siaran radio pula, pemancar FM dikhususkan bagi pendengar di seluruh Negeri Melaka dan daerah Ledang,Muar, Batu Phat dan Kluang di Johor.Terdapat juga dua stesen pemancar khusus untuk Negeri Sembilan Timur yang pancarannya dari Gunung Ledang. Talaannya dihala ke kawasanTtimur Negeri Sembilan untuk siaran Negeri FM. Begitu juga satu saluran radio Johor FM yang talaannya dihalakan ke daerah Segamat, Ledang, Muar dan Kluang.

Gunung Ledang biasanya dikaitkan dengan satu legenda, iaitu legenda Puteri Gunung Ledang.

Asal-usul nama

Terdapat beberapa pendapat yang popular berhubung dengan asal-usul nama gunung ini. Menurut satu pendapat, sejarah purbakala menunjukkan bahawa Gunung Ledang adalah tempat yang mengandungi begitu banyak simpanan emas, menarik pedagang sehingga sejauhGreece dan China. Nama `Ophir' itu sendiri dikatakan berasal dari bahasa Ibrani. Dalam kurun ke-14, pelayar Cina yang berulang-alik di Selat Melaka memanggil gunung tersebut sebagai ‘Kim Sua’ yang bermaksud 'Gunung Emas' (Golden Mountain). Satu sumber lain mengatakan bahawa Jawa ketika pemerintahan empayar Majapahit telah menamakan gunung tersebut sebagai ‘Gunong Ledang’, yang membawa maksud 'gunung dari jauh'.

Cara mendaki

Ada tiga runut mendaki:

  • Dari Asahan,Melaka, masuk ke sebelah kanan menuju ke Gunung Ledang. Laksamana Hang Tuah dipercayai menggunakan denai ini. Anda boleh mula dari kolam air di Kampung Asahan.

  • Dari Tangkak ke Segamat, ada satu jalan ke puncak stesen radiostesen telefon RTM, Telekom Berhad dan empangan air. Tetapi jalan ini ditutup kepada orang ramai.

    Kelebihan

    Gunung Ledang boleh didaki oleh sesiapa sahaja termasuk ahli keluarga. Namun pada 1987, enam orang Singapura tersesat di Gunung Ledang kerana cuba mengambil jalan pintas.

    Air dari gunung ini boleh diminum tanpa masak terutamanya dibahagian tapak perkhemahan Gua Kambing dan Kolam Puteri.

    Pendaki yang memulakan pendakian dari Sagil tidak perlu risau tentang keperluan makan minum, peralatan khemah dan penginapan. Pihak Gunung Ledang Resort telah menyediakan pelbagai kemudahan atau beli sahaja di mana-mana kedai pekan Sagil.

No comments:

Post a Comment

VIDEO LAWAK

najib dimalukan depan psy gangnam style

KITE MENANG LAGU BOLA HARIMAU SELATAN

VIDEO LAWAK:-Jozan Versi Jepun - Lawak Habis !!

VIDEO LAWAK:-Maharaja Lawak mega - Minggu 6 - Shiro

VIDEO LAWAK:-Maharaja Lawak mega Minggu-6 Jambu + SPECIAL Gift!! ❤❤❤❤

VIDEO LAWAK:-MAHARAJA LAWAK MINGGU 11 [ SEPAH - 1 ] 4/12

VIDEO LAWAK:-GELAK PECAH URAT KENTOT

VIDEO LAWAK:-Koleksi Johan Raja Lawak tiru watak artis

LAGU

LAGU:-Anak Kampung - Jimmy Palikat (Versi 2011 With Lirik)

LAGU:-Anak Kampung Versi Jawapan Dari Perempuan.mp4

LAGU:-CARTA HATI - Najwa Latif (OFFICIAL MV - HD)

LAGU:-Dadali - Disaat Aku Mencintaimu

LAGU:-ST12-JANGAN PERNAH BERUBAH (original clip)

LAGU:-Patah Seribu - Shila Amzah (Original Studio chords and lyrics.wmv)

MOVIE

MOVIE :-sepah the movie 2012

MOVIE:-TELEMOVIE: Patah Seribu (2012)

MOVIE:-OMBAK RINDU FULL MOVIE

MOVIE:-SUATU MALAM KUBUR BERASAP FULL MOVIE

MOVIE:-Johan Raja Lawak as Ah Cai at Spore Expo

VIDEO SEX

VIDEO SEX:-penari sex ghairah

VIDEO SEX:-budak sekolah bodoh main bwah pondok